© bOnK: 30-10-98

7. Automatiseren.

Algemeen.

Het is ongelofelijk hoe de mensen zich bezighouden met de automatisering van het wiet kweken.
Van 'wel gemakkelijk' is het uitgegroeid tot een must; zonder apparaatjes schijnt het niet meer te gaan.
Terwijl je met een gieter en een tijdklok (relais!) al een heel eind komt.
Goed het leven gaat wat makkelijker als bepaalde dingen automatisch gaan, maar vooral sinds de opkomst van de growshops word er wat afge...
Het probleem is dat mensen zich laten aanpraten dat ze al die apparaten nodig hebben, terwijl het zonder vaak net zo goed of soms zelfs beter gaat.
Voordat je iets kunt automatiseren moet je natuurlijk wel weten hoe het werkt.
Je kunt dus niet even in de winkel een full-proof (fool-proof?) systeem kopen, simpel omdat men daar zegt dat het werkt. Misschien werkt het zelfs wel, maar degene die het heeft ontwikkeld, weet waarschijnlijk ook waar hij mee bezig is.
Mijn advies wat betreft automatisering is: als beginner niet doen! Geef je plantjes met de hand voeding, desnoods twee keer op een dag, je leert dan ook hoe planten zich gedragen; in het algemeen en in jouw ruimte in het bijzonder. Later als je weet hoe de boel zich bij jou gedraagt kun je altijd nog wat hebbedingetjes kopen.

Absoluut nodig.

  1. Lampen.

    • Uiteraard.
  2. Een tijdklok (met relais!).

    • Je planten hebben regelmaat nodig en een tijdklok vergeet nooit om het licht aan of uit te doen.
  3. Gieters, maatbekers e.d.

    • Een grote gieter om de voeding in aan te maken.
    • Een kleintje om het bij de planten te gieten.
    • Een maatbeker om de voeding af te meten.
      (Maatbekers voor huishoudelijk gebruik zijn absoluut ongeschikt.
       Dit vanwege de zuren die in de voedingsoplossingen zitten.)

Makkelijk.

  1. Regenton of iets dergelijks.

    • Omdat voeding in grotere hoeveelheden makkelijker beheersbaar is, is een (plastic!) vat best makkelijk.
      Je kunt ook zelf iets van vijverfolie in elkaar knutselen, met als voordeel dat je dit elke vorm en volume kunt geven die je wilt.
      Als je voeding in grotere hoeveelheden aanmaakt, heb je een klein waterpompje nodig (schildpad!), evenals een verwarmingselement met thermostaat om de voedingssoep te mengen, en op een voor de plantjes aangename temperatuur te houden (= 20° - 25° C).
  2. Thermos- Hygrostaat.

    • Om het klimaat enigszins te beheersen zijn thermos- en hygrostaten wel gemakkelijk. Vaak valt er echter niet veel te beheersen of kun je de boel ook wel met de hand of een tijdklokje regelen.
      Houd er rekening mee dat een thermostaat een dom ding is. Als het een koele dag is zou de ventilator wel eens heel de dag uit kunnen staan, niet bevorderlijk voor de luchtverversing!

Luxe waren.

  1. EC en pH meters

    • EC en pH meters vallen misschien wel onder de vorige groep (wel makkelijk). Ze zijn niet echt nodig, behalve misschien in de opbouwfase om de voeding af te stellen. En vaak weet je dan, als beginner nog niet hoe je ze moet gebruiken. Als je eenmaal de verhoudingen waarmee je de voeding aanmaakt weet zou ik, zeker als beginner, niet te veel met deze apparaatjes rommelen. Het meten, maar zeker ook het begrijpen van de cijfers is een vak apart. Ik zie nogal eens dat mensen hun oogst verknallen juist omdat ze krampachtig proberen binnen bepaalde cijfers te blijven. Men voegt, zonder belemmert te worden door enig verstand van zaken, zuren en basen toe aan de voeding zonder hiervan het effect op de plant te kennen. Het resultaat is meestal bedroevend. Geef je planten gewoon elke dag een goede voeding volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel eens in de week of 10 dagen met water en maak je niet te druk over de cijfers, zeker niet als je goede resultaten behaalt. Zoals met alles, iets dat werkt moet je niet repareren. Mocht je het experimenteren niet kunnen laten, reserveer hier dan enkele planten voor en stel niet je hele oogst in de waagschaal.
  2. Druppelaars.

    • Het geven van voeding met druppelaars bij Haze wordt door mij afgeraden. Je zult zien dat elke plant zich anders ontwikkelt, de een heeft dus meer voeding nodig als de andere en dit is met druppelaars niet te regelen.
      Voor de regelmatige spoelbeurt zijn druppelaars weer wel erg handig. De vraag is of het de moeite en het geld waard is om ze voor dit ene doel aan te schaffen en te instaleren?

TIP
Gebruik bij grote hoeveelheden voeding i.p.v. één zwaar, meerdere lichte verwarmingselementjes en stel deze in op verschillende temperaturen!
Bijvoorbeeld een van ± 150 Watt op ong. 17° - 18° C.,
een van ± 100 Watt op 20° - 21° C.,
en een van ± 50 Watt op 22° - 24° C.
Als je (met koud water) verse voeding maakt zullen ze allemaal werken. Als de voeding eenmaal op temperatuur is houdt het lichte elementje de boel op peil. Beter voor de thermostaatjes en voor je stroomrekening.
Mocht er een kapotgaan (altijd in het weekend ;-) dan heb je er nog twee.
Isoleer je vat tegen warmteverlies, en sluit het af tegen verdamping.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK