© bOnK: 30-10-98

4. De kweekruimte aanpassen.
Verduisteren, isolatie, en reflectie.

Algemeen.

Zoals al eerder opgemerkt, moet de kweekruimte compleet lichtdicht worden afgesloten. Dit betekent dat de ramen moeten worden verduisterd.
Om het bloeihormoon aan te maken (in feite: om het niet af te breken), moet de plant per etmaal twaalf uur in het volledige donker staan.
Het kleinste spoortje licht kan betekenen dat de planten gestresst raken en niet of later in bloei gaan.
Ook uit het oogpunt van veiligheid moet de zaak worden afgesloten, natriumlicht valt nogal op.
Denk eraan dat lichtdicht niet hetzelfde is als luchtdicht.

Om er zeker van te zijn dat je ruimte lichtdicht is, kun je er het beste gewoon een kwartier in gaan zitten. Liefst als de zon schijnt en uiteraard met het licht uit. Als je na dit kwartier nog steeds (letterlijk!) geen hand voor ogen ziet, is het in ieder geval donker genoeg voor je planten en zal er waarschijnlijk geen licht naar buiten vallen.
Om van dit laatste absoluut zeker te zijn zul je een keer 's nachts als de lampen branden, buiten op inspectie moeten gaan. Wees op deze ronde alert op ook maar het minste spoortje licht, en maak van dit uitje een geregeld terugkerende gewoonte!
Overigens werkt de beste verduistering voor geen meter door stomme fouten als het open laten staan van bijvoorbeeld een deur!

Ramen.

Als je het raam niet nodig hebt voor de aanvoer van verse lucht heb je een voordeel(tje). Je kunt de boel lichtdicht krijgen door er een grote plaat voor te bevestigen. Hang, voor je hiermee begint, wel even een leuk gordijntje op of, beter nog, tape het vast!

Als je het raam voor de aanvoer van verse lucht wilt gebruiken, zul je een labyrint moeten bouwen. Maak dit zo groot mogelijk, maar zorg ervoor dat je de aanvoer kan regelen. 's Winters kun je dan de kou een beetje buitensluiten.
(Om af te blazen zijn ramen niet echt geschikt.)

Zwart-wit plastic.

Aan het gebruik van zwart-wit plastic om een ruimte te verduisteren zitten zowel voor- als nadelen.
Een enorm voordeel is dat het absoluut lichtdicht is. Hou er wel rekening mee dat er na verloop van (langere) tijd kleine gaatjes in komen, die dus wél licht doorlaten.

Extra veiligheid.
Nog beter is het, als je genoeg ruimte hebt, om een 'blinde muur' voor het raam te bouwen. Zet deze blinde muur zover van het venster af dat je er nog achter kunt komen. Maak er dus een deur, of los paneel in.
Je kunt dan af en toe iets op de vensterbank verschuiven, het raam open en dichtdoen, een (vet)plantje water geven. Net of er niks aan de hand is.
Wil je het helemaal onopvallend hebben, maak dan een verbinding van bijvoorbeeld het ganglicht naar een klein lampje achter deze 'muur'.
Doe je nu het ganglicht aan dan brandt het lampje ook.
Dit valt een stuk minder op dan een raam dat altijd donker is.
(Een tijdschakelaar zou ook kunnen maar is wel erg stipt.)

Isoleren.

Vooral zolders, maar soms ook slaapkamers kunnen als de lampen uitgaan te snel en te veel afkoelen.
Isoleren tegen warmteverlies zal dan nodig zijn.
Door de uitgebroken isolatiedrift, wordt je in bouwmarkten ongeveer doodgegooid met hiervoor geschikte materialen.
Tempex, ook wel piepschuim genoemd, vind ik persoonlijk minder geschikt voor ons doel, het isoleert wel maar het geeft vaak problemen met vocht. Ook blijven er kleine bolletjes afbreken als je er tegen stoot, en die plakken overal aan vast, kleding, haren, toppen. Een betere manier van isoleren is steenwol (haal wel die uit de bouwmarkt ;-), tussen balkjes, en dit weer aftimmeren met gipsplaten. Bij de meeste bouwmarkten hebben ze foldertjes waarin vrij behoorlijk wordt beschreven hoe je isolatiemateriaal moet aanbrengen.
Een extra voordeel van isoleren is dat eventuele kiertjes en gaatjes gelijk lichtdicht worden afgesloten.

Vooral op zolders is het vaak beter om een 'hok in een hok' te bouwen. Bouw een ruimte die aan alle kanten vrij staat. Dit geeft extra isolatie en het klimaat is in de kleinere ruimte vaak beter in de hand te houden. Hierbij geef ik de voorkeur aan het werken met plaatmateriaal zoals gipsplaten, boven plastic. Ook grotere schuren e.d. komen voor deze manier van werken in aanmerking.

Reflectie.

Hoewel natriumlampen in onze ogen een indrukwekkende hoeveelheid licht afgeven valt dit in het niet bij zonlicht. Zelfs op een onbewolkte Hollandse winterdag is er buiten meer licht dan onder ons kunstzonnetje. In de zomer mag het zelfs bewolkt zijn.
Om zoveel mogelijk profijt te trekken van het lamplicht kun je het beste alle wanden en het plafond van je ruimte wit kalken. Ondanks de moderne tijden geeft simpele ouderwetse witkalk nog steeds het beste resultaat. Buiten het feit dat kalk prima reflecteert, heeft het ook nog een licht ontsmettende werking, het helpt bij de bestrijding van beestjes. (Nog te verkrijgen bij de Boerenbond, wordt o.a. gebruikt om duiven- en konijnenhokken te kalken.)
Pas er bij het gebruik van kalk wel voor op dat je er niets van in je ogen krijgt!
Gebruik liever geen latexverf om wanden wit te maken.
Omdat dit de muren afsluit met een dampdichte laag krijg je waarschijnlijk problemen met vocht.
Als je een muur niet dampdicht afsluit wordt vocht bij een hoge RL (Relatieve Luchtvochtigheid) door de wand opgenomen. Bij een lage RL wordt het vocht weer afgegeven.
Sluit je een muur wel af dan loop je de kans dat bij een hoge RL condens op de wanden krijgt. Volop kansen voor schimmels!
Om dezelfde reden gebruik ik liever ook geen plastic.

Extra veiligheid.
Ook uit het oogpunt van veiligheid verdient isolatie van vooral zolders de aandacht. Ik persoonlijk geloof niet in de verhalen over vliegtuigen met infrarood camera's die zouden worden ingezet bij de opsporing van tuintjes. Toch blijft het een feit dat warmte lekkage een tuin kan verraden.
Als op een frisse winterochtend alle daken wit zijn, behalve dat van jou zal dit sommige mensen zeker aan het denken zetten.
Bedenk daarbij dat iedereen met een fotocamera infrarood foto's kan maken, bij infrarood speelt namelijk niet de camera, maar het filmpje de grootste rol!

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK